قياس الأمن الغذائي والاکتفاء الذاتي في الأراضي الفلسطينية

نوع المستند : المقالة الأصلية

المؤلف

المستخلص

الملخص
    يعتبر الأمن الغذائي احد الأهداف الرئيسة التي تسعي الدول إلي تحقيقها وهو مکون رئيسي من مکونات الأمن القومي للدولة ،و تهدف هذه الدراسة إلي تسليط الضوء علي مفاهيم المتشابهة مع تعريفات الأمن الغذائي وتوضيح الفروق بينهم ومن ثم استعراض موارد الاقتصاد الفلسطيني من موارد أرضية ومائية وبشرية کأحد الرکائز الأساسية في طريق تحقيق الأمن الغذائي والعمل علي رفع نسب الاکتفاء الذاتي من الإنتاج النباتي والحيواني وقد بلغ معدل انعدام الأمن الغذائي في الأراضي الفلسطينية للعام 2014حوالي 28.6%مما يعني أن 1.6مليون شخص لم تتوفر لديهم الموارد الغذائية الکافية لتلبية احتياجاتهم الغذائية،وقد توزعت هذه النسبة بين13.4%تعاني حرمانا شديدا و13.4%تعاني حرمانا متوسطا في المقابل بلغت نسبة الأسر الآمنة غذائيا 73.3% توزعت بين اسر أمنة غذائيا بشکل جزئي 15%وبين اسر أمنة غذائيا  کليا 58.3%وتتفاوت نسبة الاکتفاء الذاتي في الأراضي الفلسطينية فهي منخفضة في القمح 5.23%والحبوب 9.48%والأسماک 42.79%بينما ترتفع النسبة إلي 148.46% في الزيوت و 103.57 %في البطاطس
    يختتم البحث ببعض التوصيات من اجل اتخاذ التدابير اللازمة  لوضع رؤية مستقبلية لسياسة زراعية سليمة تحقق  مستويات مرتفعة من الأمن الغذائي ونسب اکتفاء ذاتي مقبولة .
 
Abstract
    Food security is considered as one of the basic aims which the countries is seeking to achieve , and it is a basic component of the country’s National Security . This search aims to highlight some concepts similar to food security’s definitions ; clarify the differences ; then project the resources of the Palestinian economy including ground , water and human ones as one basic foundation in the way of achieving food security , and work on increasing the rates of self-sufficiency of  agricultural crops and animal production . This search infers that the Israeli restrictions and practices are some of the main factors that affect food security in the Palestinian territory. The absence of food security’s average in 2014 has accomplished about 28.6% which means that there weren’t enough food resources to meet food scarcity for 1.6 million people, and this percentage has been distributed between 13.4% who suffer from severe deprivation and 13.4% who suffer from average deprivation. On the other hand, the percentage of the food-secured families has accomplished about 73.3% distributed between 15% partially food-secured families and 58.3% totally food-secured families. The percentage of self-sufficiency in the Palestinian territory varies, it is low as for grain 5.23% , cereals 9.48% , fish 42.79% , while it is high as for oil 148.46% and potato103.57%                                                      
    The search ends with some recommendations for the sake of taking the necessary procedures to put a vision for the future for a sound agricultural policy that achieves high levels of food security and acceptable percentages of self-sufficiency.

الموضوعات الرئيسية